Aansluitingsnetwerk Voortgezet Onderwijs – Hoger Onderwijs Fryslân

Leeuwarder Hogescholen helpen scholieren bij profielkeuze tijdens Wegwijsdag

LEEUWARDEN – Ruim 1750 leerlingen uit Friesland en omstreken waren woensdag 13 februari te gast op NHL Hogeschool, Stenden hogeschool en Hogeschool Van Hall Larenstein. Ze staan binnenkort voor hun profielkeuze. Om ze op weg te helpen bij dit keuzeproces, organiseerden de hogescholen de Wegwijsdag.

Workshops
In totaal werden er 47 workshops aangeboden. Die varieerden in onderwerp van zorg tot technologie. Alle leerlingen volgden twee workshops naar keuze. Daarin konden ze soms letterlijk proeven aan de beroepen waarvoor de verschillende hogescholen opleiden en de profielen die erbij horen. In bijvoorbeeld de workshop ‘De Slagroomrace, een businessgame met geld, reclame en vervoer.’ Daar mochten leerlingen zelf een taart ontwerpen. Over de workshop: ‘ Vechtrobots Lego Mindstorms’ vertelde de 15 jarige Reinoudt Visser: “ Ik vind het een erg goed initiatief. Zo jammer dat het wat kort is, ik had graag wat meer tijd gehad om te zien hoe het gaat op een hogeschool, ik zie het wel zitten!”

Profielkeuze
Het doel van de Wegwijsdag is leerlingen in havo-3 en vwo-3 te ondersteunen bij het maken van een profielkeuze en kennis te laten maken met de verschillende beroepen. De Wegwijsdag geeft de leerlingen inzicht in de mogelijkheden die een bepaald profiel straks op de arbeidsmarkt kan bieden. In de loop van het schooljaar moeten de leerlingen een keuze hebben gemaakt uit de profielen Cultuur & Maatschappij, Economie & Maatschappij, Natuur & Techniek of Natuur & Gezondheid. Een belangrijke keuze voor de toekomst: een paar jaar later bepaalt het profiel deels welke opleidingen de leerling kan gaan volgen.

Ruim 1750 leerlingen
In totaal hebben ruim 1750 leerlingen, uit Friesland en omstreken, deelgenomen aan de Wegwijsdag. Honderd meer dan vorig jaar. Opnieuw een recordaantal deelnemers. De sfeer was uitstekend, net als andere jaren.

Aansluitingsnetwerk VO-HO Fryslân
De Wegwijsdag is onderdeel van de activiteiten die vanuit het Aansluitingsnetwerk VO-HO Fryslân worden georganiseerd. VO-HO streeft er naar de overgang tussen het voortgezet- en hoger onderwijs in goede banen te leiden en de kwaliteit van de doorstroom hoog te houden.

Contact

Secretariaat Aansluitingsnetwerk VO-HO Fryslân
Postbus 1528
Telefoon: (058) 2846331
8901 BV Leeuwarden
Fax: (058) 2846423
E-mail: info@vo-ho.nl

Coördinator vanuit het VO: Bert Colly
bertcolly@hotmail.com

Coördinator vanuit het HO: Jelle Nauta
jelle.nauta@hvhl.nl

Meld u aan en ontvang meer informatie die aansluit op uw interesses.