Aansluitingsnetwerk Voortgezet Onderwijs – Hoger Onderwijs Fryslân

Wegwijsdag 11 februari 2011

Ruim vijftienhonderd havo-3 en vwo-3 leerlingen uit Friesland en omstreken waren vrijdag 11 februari 2011 te gast op NHL Hogeschool, Stenden hogeschool en Hogeschool Van Hall Larenstein. Ze staan binnenkort voor hun profielkeuze. Om ze op weg te helpen bij dit keuzeproces, organiseerden de hogescholen een Wegwijsdag.

In totaal werden er 43 workshops aangeboden. Die varieerden in onderwerp van zorg tot technologie. Alle leerlingen volgden twee workshops. Daarin konden ze soms letterlijk proeven aan de beroepen waarvoor de verschillende hogescholen opleiden en de profielen die hierbij horen. In bijvoorbeeld de workshop ‘De Slagroomrace, een businessgame met geld, reclame en vervoer.’ Daar mochten leerlingen zelf een taart ontwerpen. Over Zorg InZicht vertelde de 14- jarige Sjue Jing Zeng: “We moesten een verband aanleggen en leerden hoe je moet communiceren met patiënten. Ik wil chirurg worden en deze workshop heeft mijn beeld bevestigd.” Dankzij de goede organisatie van de Wegwijsdag, verliepen de workshops goed. De sfeer was uitstekend, net als andere jaren.

Het doel van de Wegwijsdag is leerlingen in havo-3 en vwo-3 te ondersteunen bij het maken van een profielkeuze en kennis te laten maken met de verschillende beroepen. De Wegwijsdag geeft de leerlingen inzicht in de mogelijkheden die een bepaald profiel straks op de arbeidsmarkt kan bieden. In de loop van het schooljaar moeten de leerlingen een keuze hebben gemaakt uit de profielen Cultuur & Maatschappij, Economie & Maatschappij, Natuur & Techniek of Natuur & Gezondheid. Een belangrijke keuze voor de toekomst: een paar jaar later bepaalt het profiel deels welke opleidingen de leerling kan gaan volgen.

Foto’s van de Wegwijsdag zijn gepubliceerd op de website van de NHL.

 

Contact

Secretariaat Aansluitingsnetwerk VO-HO Fryslân
Postbus 1528
Telefoon: (058) 2846331
8901 BV Leeuwarden
Fax: (058) 2846423
E-mail: info@vo-ho.nl

Coördinator vanuit het VO: Bert Colly
bertcolly@hotmail.com

Coördinator vanuit het HO: Jelle Nauta
jelle.nauta@hvhl.nl

Meld u aan en ontvang meer informatie die aansluit op uw interesses.