Aansluitingsnetwerk Voortgezet Onderwijs – Hoger Onderwijs Fryslân

Wegwijsdag 15 februari 2012

Hogescholen helpt 1600 scholieren bij profielkeuze

Ruim zestienhonderd havo-3 en vwo-3 leerlingen uit Friesland en omstreken waren woensdag 15 februari in Leeuwarden te gast op NHL Hogeschool, Stenden Hogeschool en Hogeschool Van Hall Larenstein. Zij staan over een paar maanden voor hun profielkeuze. Om hen op weg te helpen organiseerden de hogescholen een Wegwijsdag.

Workshops

In totaal werden 44 workshops aangeboden. Die varieerden in onderwerp van zorg tot technologie. Alle leerlingen volgden twee workshops naar keuze. Daarin konden ze soms letterlijk proeven aan de beroepen waarvoor de verschillende hogescholen opleiden en de profielen die hierbij horen. In de workshop ‘De Slagroomrace, een businessgame met geld, reclame en vervoer’ bijvoorbeeld, ontwierpen leerlingen zelf een taart. Over ‘Maak een virtuele ballonvlucht’ vertelde Joris Vermaat (16): ‘We bootsten een ballonvlucht na in een kapotte luchtballon en moesten spullen dumpen om te overleven. Het leiding geven, samenwerken en overleggen sprak me erg aan. Nu weet ik beter welk profiel ik wil kiezen.’ Dankzij de goede organisatie verliepen de workshops goed. De sfeer was uitstekend, net als andere jaren.

 

Workshop DNA om je nek – Van Hall Larenstein

Workshop Gastvrijheisindustrie – Stenden Hogeschool

Workshop Stel je eens voor…. – NHL Hogeschool

Profielkeuze

Het doel van de Wegwijsdag is leerlingen in 3-havo en -vwo te ondersteunen bij het maken van een profielkeuze en hen kennis te laten maken met verschillende beroepen. De Wegwijsdag geeft leerlingen inzicht in de mogelijkheden die profielen op de arbeidsmarkt kunnen bieden. In de loop van dit schooljaar maken zij een keuze uit de profielen Cultuur & Maatschappij, Economie & Maatschappij, Natuur & Techniek of Natuur & Gezondheid. Dit is belangrijk voor hun toekomst want het profiel is in belangrijke mate bepalend voor een opleiding die een leerling kan volgen.

Ruim 1600 leerlingen

In totaal hebben ruim 1600 leerlingen uit Friesland en omstreken zich opgegeven voor de Wegwijsdag. Dit zijn er honderd meer dan vorig jaar. Een recordaantal deelnemers.

Aansluitingsnetwerk VO-HO Fryslân

De Wegwijsdag is onderdeel van de activiteiten die het Aansluitingsnetwerk VO-HO Fryslân organiseert. VO-HO streeft er naar de overgang tussen voortgezet- en hoger onderwijs in goede banen te leiden en de kwaliteit van de doorstroming hoog te houden.

 Foto’s van de Wegwijsdag

Contact

Secretariaat Aansluitingsnetwerk VO-HO Fryslân
Postbus 1528
Telefoon: (058) 2846331
8901 BV Leeuwarden
Fax: (058) 2846423
E-mail: info@vo-ho.nl

Coördinator vanuit het VO: Bert Colly
bertcolly@hotmail.com

Coördinator vanuit het HO: Jelle Nauta
jelle.nauta@hvhl.nl

Meld u aan en ontvang meer informatie die aansluit op uw interesses.